Orienteringskonkurranser i Norge

Norge var det første landet i verden som arrangerte et sivilt orienteringsløp. Dette løpet ble arrangert i 1897, og var starten på orientering som konkurransesport. Det første NM ble arrangert i 1937, og siden den tid har sporten vokst svært mye i popularitet. I dag arrangeres både kretsmesterskap, fylkesmesterskap og nasjonale mesterskap. Det løpes over ulike distanser, fra korte sprintløp til ultralangdistanseløp. Et av de lengste løpene i Norge er Blodslitet.

Hvis man vil holde seg oppdatert om kommende orienteringsløp i Norge, er det greit å gå inn på nettsiden Norsk Orientering.no. Der finner man en god oversikt over kommende arrangement. En konkurransekalender finner du på den tilhørende nettsiden Eventor.orientering.no sammen med mange andre nyttige linker.

Norge kan by på orienteringsløp i variert terreng og til ulike tider. Det arrangeres både skiorientering, sykkelorientering og bilorientering, i tillegg til vanlig orientering. Nattorientering er også en morsom utfordring. Nettsiden OPN.no har god oversikt over kommende arrangement over hele landet. Her finner man også en oversikt over klubber og kretser, dersom man gjerne vil begynne med sporten.

Det arrangeres orienteringskonkurranser både for barn og for seniorløpere, så dette er en sport de aller fleste kan drive med. NM i orientering er det største arrangementet i Norge, men det arrangeres også Norgescup både for junior og senior. Sykkelorientering ble innført som en ny gren i Norge i 2010, men dette er fortsatt en ganske liten idrett her til lands. Sykkelorientering er derimot svært populært i andre land, spesielt i Sør-Europa. Skiorientering arrangeres flere steder i Norge om vinteren, og er en morsom vintertrening for alle orienteringsløpere. Pre-o (presisjonsorientering) er en konkurranse der man skal løse orienteringsoppgaver med kart og kompass. Denne idretten passer for alle, uansett funksjonsnivå, og man skal gjennomføre konkurransen innen maksimaltid, ikke raskest mulig. Løypene er laget slik at alle skal komme seg fram.