Vinter-OL

GANGNEUNG, Sør -Korea –

Tore Ovrebo kan bli tilgitt for å ha en liten sving når vinter -OL 2018 nærmer seg slutten i PyeongChang. Vel, så mye som det er akseptabelt for en nordmann. Ovrebo er direktør for elitesport for Olympiatoppen, en organisasjon av forskere, trenere og ernæringsfysiologer som jobber med olympiske idrettsutøvere på tvers av Norges idrettsforbund. Og Norge knuser vinter -OL. Fra fredag ​​23. februar har Norge langt flere medaljer enn noe annet land på vinterlekene, med 37 medaljer totalt. Canada er nummer to, med 27 medaljer. USA er for tiden fjerde, med 21 olympiske medaljer.

Norges olympiske suksess er desto mer imponerende når man ser på lagets størrelse. Mens USA sendte 242 idrettsutøvere – de fleste i vinter-OL-historien – til PyeongChang, sendte Norge bare 109. Et lag med under halvparten av Amerikas olympiske arbeidsstyrke vant nesten dobbelt så mange medaljer. Norge var også bundet med Tyskland for flest gullmedaljer fra fredag, med 13.

Ovrebos kontrakt med Olympiatoppen, som er finansiert av Norges nasjonale lotteri, er snart ute. ““Jeg kommer nok til å beholde jobben min,” sier han Ovrebo da vi nylig møttes på speedskating -stedet i Gangneung. “Selv om du ikke burde sitere meg på det.”

Så hva er egentlig Norges OL -hemmelighet (foruten sprø curlingbukser)?

Ovrebo gjorde sitt ytterste for å forklare at han ikke ønsket å gi noen, for ikke USA, noen råd. “Jeg er ikke en liten gorilla som slår brystet mitt og forteller deg hva du skal gjøre fordi det ikke er min posisjon,” sier han. “Vi gjør det på denne måten, andre gjør det på en annen måte.” Han innrømmer også at Norge er velsignet med mange fordeler for vinter-OLs dominans, som snø, en historie om fremragende sportsgrener som skiskyting og langrenn, og gratis helsevesen, som hjelper med å holde ungt atletisk talent i god form.

Men en utpreget norsk regjering for ungdomsidretten kan slå et spesielt preg hos mange amerikanere. (Denne inkluderte: Jeg er en sportsforelder for ungdommer, og skrev en TIME-omslagshistorie om den blomstrende barneidrettsindustrien i fjor sommer).

Ovrebo sier at i Norge kan organiserte ungdomsidrettslag ikke beholde poengsummen før de er 13. «Vi vil la barna være i fred,» sier Ovrebo. “Vi vil at de skal spille. Vi vil at de skal utvikle seg, og fokusere på sosiale ferdigheter. De lærer mye av sport. De lærer mye av å leke. De lærer mye av å ikke være engstelige. De lærer mye av å ikke telles. De lærer mye av å ikke bli dømt. Og de føler seg bedre. Og de pleier å bli værende lenger. ”

Jeg forteller ham at USA opererer på motsatt måte. Vi kronet ni år gamle landsmestere. Det vil ikke være ni år gamle nasjonale mestere i Norge snart.

Systemet, sier norske idrettsutøvere, kan virkelig lønne seg. “Kulturen og miljøet vi vokser opp i, det er flott for oss,” sier den norske skiløperen Ragnhild Mowinckel, sølvmedaljevinner i storslalåm og motbakkeløp i PyeongChang.