Ulike typer orientering

Orienteringssporten er i stadig utvikling. Sporten har blant annet gjort endringer for å tilpasse seg TV, og dermed få flere seere. Det konkurreres innen mange ulike distanser i ulike aldersklasser. Konkurransene for de profesjonelle er også inndelt i ulike distanser.

Ultralangdistanse er de lengste løpene. Mennene løper som regel 25 km, mens kvinnene løper 15-20 km. Det arrangeres NM i ultralangdistanse, men denne distansen er foreløpig ikke med i VM. Under slike løp benytter man ofte fellesstart med gafling.

Langdistanse erstattet det som tidligere het klassisk distanse. Langdistansen er rundt 13 km for menn og 8 km for kvinner. Mellomdistansen er på rundt 4-5 km for menn og 3-4 km for kvinner. Micr-O er en TV-tilpasset versjon av denne konkurransen. Postene kan ha mange flagg, og hvis løperne velger feil flagg, må de løpe en strafferunde. Sprint er en ganske ny øvelse, der vinnertidene ligger på rundt 15 minutter. Man løper også stafett.

Andre former for orientering er nattorientering, skiorientering, sykkelorientering og bilorientering. Det arrangeres også lange stafetter med inntil 25 etapper, blant annet Jukola-stafetten i Finland, der man konkurrerer med sju personer på laget i herreklassen. Tiomila er Sveriges største orienteringsstafett. Her løper herrene 10 mil fordelt på 10 etapper, mens damene løper 35 km fordelt på 5 etapper.