En analyse av løpeteknikk

Dytte av

Nøkkelhandlingen som skjer i push-off er ankelleddforlengelse. Push-off er ikke, som vanlig antatt, forårsaket av at setemuskler og hamstrings er involvert i hofteleddsforlengelse eller at quadriceps driver kneleddekstensjon. Observer ankelleddet i rammer 6-9, og du kan se at det går gjennom et betydelig bevegelsesområde.

Ankelleddforlengelse bør skje når støttebenet er bak kroppen. Hvis ankelleddet forlenges tidlig – når kroppen din rett over foten under støttefasen – vil du projisere kroppen mer oppover i stedet for fremover. Som et resultat vil løpeturen din være mer opp og ned i stedet for å forbli i utgangspunktet jevn og bevege seg horisontalt.

Hvis du ser nøye på sekvensen til Lauren, vil du se at det er en opp-og-ned-bevegelse. Dette indikerer at den store kraftpåvirkningen skjer når kroppen hennes er nesten over støttebenet i stedet for lenger ut foran støttebenet. Dette er typisk for de fleste langdistanseløpere og regnes vanligvis som en indikasjon på effektiv løping. I dette tilfellet driver kraften fra ankelleddets forlengelse fortsatt for det meste fremover, ikke oppover.

Under push-off vil du legge merke til at Lauren opprettholder en lett fleksjon i kneleddet (rammer 1,8), noe som er effektivt og hjelper med å holde kraften horisontal i stedet for vertikal. Nær slutten av avskyvningen (ramme 3, 9) ser det ut til at det er noe hofteforlengelse, men dette skyldes rotasjonen av bekkenet. Under den innledende støttefasen er det ingen ryggbue og hun sitter lett på huk med noe ryggradsfleksjon (ramme 7, 14), deretter roterer bekkenet fremover slik at det blir en lett bue i korsryggen. Krokhandlingene er nødvendige for å hjelpe til med å absorbere noen av landingskreftene.

Knedrift

Etter hvert som fraskyvingen finner sted, drives det frie (svingbenet) kneet fremover via hoftefleksjon. Denne handlingen er vanligvis kjent som kne- eller lårdrevet. Det spiller en viktig rolle i forhold til å opprettholde eller øke skrittlengden. Hos de fleste løpere på 5000 m kjøres låret fremover slik at det stiger ca. 40 til 50 grader til vertikalen. Lauren overskrider dette området, noe som vanligvis er en indikasjon på en raskere løpetur (rammer 2, 9). Hun presser det noe fortere enn 5000 m tempo her, og det ekstra kneløftet ville kostet litt energi i et lengre løp.

Merk at kneet drives fremover, ikke oppover, slik at du får horisontal hastighet fremfor vertikal høyde. Jo mer vertikal avskyvningen din er, jo mer energi bruker du og jo raskere får du tretthet. Det har blitt anslått at hvis du hever tyngdepunktet ditt med bare 1 cm på hvert trinn i maraton, ville du ha brukt en mengde energi som tilsvarer å klatre i Empire State Building.